Garnki z naturalnych surowców

Coraz bardziej staje się popularne zdrowe odżywianie i unikanie wysokoprzetworzonej żywności. Sporo osób decyduje się, aby samodzielnie wykonywać różne potrawy, które dotychczas kupowali w sklepie. Aby przygotować jedzenie w sposób zdrowy i smaczny warto użyć kamionkowych garnków, które są niezwykle uniwersalne. Ich ponadczasowy wygląd świetnie pasuje do kuchni urządzonych w tradycyjnym stylu.

Po co używać kamionkowych garnków?

garnki kamionkoweGarnki takie wykonane są jedynie z naturalnych minerałów. Przechowywanie i przygotowywanie żywności w kamionkowych garnkach jest całkowicie bezpieczne, ponieważ nie zostaje zmieniony skład ani smak potraw. Garnki kamionkowe świetnie nadają się do kiszenia kapusty czy ogórków, ponieważ ich struktura jest odporna na działanie kwasów. Zazwyczaj takie garnki mają kształt beczek. Kamionkowe garnki świetnie sprawdzają się również do peklowania mięs czy podawania zup. Ze względu na wysoką jakość i trwałość garnków, można używać ich w piekarniku, kuchence mikrofalowej czy zmywarce. Przez pewien czas garnki kamionkowe zostały wyparte przez emaliowane, jednak na szczęście znowu wracają do łask, przywołując wspomnienia z dzieciństwa. Kiedyś garnki kamionkowe znajdowały się w każdym domostwie, ponieważ babcie kwasiły w nich kapustę, ogórki czy robiły smalec. Warto podtrzymywać tradycje, a nie sięgać po gotowe produkty na pułkach sklepowych. Przygotowując potrawy samemu, ma się pewność, że zostały użyte tylko naturalne składniki dobrej jakości.

Garnki stanowią również świetną ozdobę, podkreślając rustykalny charakter wnętrza. Świetnie nadają się do przechowywania kiszonek czy smalcu. Wykonane są z naturalnych surowców, zatem są przyjazne dla środowiska. Garnki kamionkowe z pewnością przywołują od razu na myśl tradycyjną, polską kuchnię.