Linie do gotowania pierogów

 

Wyroby garmażeryjne, szczególnie te, które wymagają ręcznego lepienia, są produkowane seryjnie. Najczęściej w firmie są zatrudniane panie do przygotowywania wyrobów, a odpowiednie maszyny przeprowadzają dalszy proces polegający na obróbce.

Jak działają linie do przygotowywania pierogów?

specjalistyczna linia do gotowania pierogówGdyby cały proces przygotowywania żywności przebiegał tak jak w domu, to produkcja uszek, naleśników, czy pierogów trwałaby bardzo długo. Dlatego firmy zajmujące się produkcją świeżych pierogów, ograniczają wkład czynnika ludzkiego przez zainwestowanie w profesjonalny sprzęt do ich gotowania i pakowania. Nie można całkowicie zastąpić człowieka w pracy, bo żadna maszyna nie zlepi pierogów tak dokładnie jak człowiek. Specjalistyczna linia do gotowania pierogów jest nowoczesnym urządzeniem, które samo gotuje pierogi. Przy długim blacie prowadzącym do pojemnika z gotującą się wodą, stoją panie, które ręcznie lepią pierogi i kładą je na taśmę. Stamtąd pierogi trafiają do wielkiego garnka z mieszadłami, w którym przez kilka minut się gotują. Urządzenie posiada termostat i cyfrowy wyświetlacz, dzięki któremu możemy ustawić dowolną temperaturę wody. Gotowane pierogi cały czas są mieszane, aby się nie posklejały, ani nie przywarły do dna i ścianek naczynia. Po krótkiej obróbce termicznej, pierogi trafiają do pojemnika z zimną wodą, gdzie są chłodzone, a następnie jadą do pakowalni. Specjalistyczna linia znacznie przyśpiesza pracę i sprawia, że jest bardzie efektywna, a co najważniejsze straty zmniejszają się niemalże do zera.

Inwestycja w linię do gotowania pierogów jest sporym wydatkiem, ale szybko się zwraca, ponieważ dzięki jej wykorzystaniu, efektywność pracy wzrasta o ponad trzydzieści procent. Już po kilkunastu miesiącach użytkowania, koszt zakupu się zwraca.