Najlepsza przyprawa do bigosu

 

Czy lubicie tradycyjne polskie dania? Zapewne większość z nas odpowie na to pytanie twierdząco. Kuchnia polska kojarzy nam się przede wszystkim z dzieciństwem, pierogami lepionymi przez babcię i spotkaniami w gronie rodzinnym. Obecnie coraz częściej wraca się do tradycyjnych smaków, modyfikując je i eksperymentując na różne ciekawe sposoby.

Dobrze doprawiony bigos

przyprawy do bigosuPolska kuchnia kojarzy nam się przede wszystkim z tradycyjnymi potrawami, takimi jak pierogi, śląskie kluski, bigos, modra kapusta czy różne wypieki. Zazwyczaj jemy je przy okazji różnych świąt, gdyż ich przygotowanie wymaga nieco czasu i zaangażowania. Również restauracje specjalizujące się w polskiej kuchni serwują nam tego typu smakołyki. Jeśli chcielibyśmy przyrządzić domowy, tradycyjny bigos, musimy pamiętać o kilku zasadach. Bigos gotuje się dość długo, gdyż kapusta musi być idealnie miękka. Ponadto dodajemy do niego kawałki mięsa, grzyby, a nawet suszone śliwki. Sekret tego dania tkwi w jego odpowiednim przyprawieniu. Wyborne przyprawy do bigosu bazują na tymianku, majeranku, kminku, jałowcu czy zielu angielskim. Dlatego właśnie nadają naszej potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Dobrze jest dodać nieco przyprawy podczas gotowania, a następnie ocenić smak bigosu. Jeśli wyda nam się za mało wyrazisty, możemy dosypać jeszcze więcej mieszanki ziół. Warto mieć ją zawsze w swojej kuchni, gdyż nigdy nie wiadomo, kiedy najdzie nas ochota na pyszny bigos.

Potrawą, która nieodłącznie kojarzy się z polską kuchnią jest bez wątpienia bigos. Znany i lubiany na całym świecie, nigdzie nie smakuje tak dobrze, jak u mamy czy babci. Warto też wiedzieć, jak przyrządzić go samemu. Przyda nam się tu z pewnością dobra przyprawa do bigosu. Możemy kupić ją w sklepie spożywczym lub w supermarkecie.