Na rynku możemy znaleźć różne oleje, a każdy z nich będzie charakteryzował się innymi właściwościami. Niektóre typy olejów znamy od lat i wykorzystujemy chętnie w kuchni. Inne doskonale sprawdzają się jako kosmetyk. Jeszcze inne cieszyły się dawniej dużą popularnością, a dzisiaj ich właściwości i świadomość o nich wraca do nas, dzięki czemu chętniej po nie sięgamy.

Przechowywanie oleju rydzowego

olej rydzowyJednym z typów oleju, który jeszcze kilkadziesiąt lat temu cieszył się bardzo dużą popularnością, a dziś został nieco zapomniany, na pewno jest olej pozyskiwany z lnianki. Jest to oczywiście olej rydzowy, który może cechować się różnym kolorem, ale niezmiennymi, niezwykle prozdrowotnymi właściwościami. Aby olej rydzowy był korzystny dla naszego zdrowia w możliwie jak największym stopniu, przede wszystkim powinniśmy wystrzegać się smażenia na nim potraw. W przypadku oleju rydzowego bardzo ważny jest również sposób jego przechowywania. Należy utrzymywać go w określonej temperaturze, a także w zaciemnionym miejscu. W taki sposób przedłużamy znacząco działanie właściwości oleju, a co za tym idzie, również jego przydatność dla nas. Olej rydzowy będzie stanowić doskonały dodatek do wszelkiego typu sałatek, a także dań, które nie będą wymagać od nas smażenia w wysokiej temperaturze. Olej tego typu możemy znaleźć w sklepach spożywczych, przede wszystkim w dużych supermarketach, ale również w sklepach specjalizujących się w sprzedaży żywności zdrowej i ekologicznej.

Wśród dawnych przepisów staropolskich znajdziemy całkiem sporo receptur, które odwołują nas do konieczności wykorzystania oleju rydzowego. Bardzo popularnym przepisem jest na pewno śledź w oleju rydzowym, który charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem ze względu na połączenie ryby z lekko grzybowym aromatem oleju.