Zastosowanie chlorku wapnia

Głównym zastosowaniem chlorku wapnia jest jego wykorzystanie w kuchni jako dodatek do potraw, który spełnia rolę regulatora kwasowości. Jest on całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia i uznawany jest za środek wiążący oraz substancje utwardzającą. Często rodzą się wątpliwości, czy można przedawkować tą substancje i narazić swoje zdrowie bądź życie na niebezpieczeństwo. Jak najlepiej jest go wykorzystać w praktyce? 

Wykorzystywanie chlorku wapnia 

chlorek wapniaW składzie każdego produktu jest on określany jako E509 i pełni on funkcję regulatora kwasowości. Chlorek wapnia jest związkiem syntetycznym, który najczęściej powstaje jako produkt uboczny podczas reakcji powstawania węglanu sodu. Dodawany jest do produktów spożywczych, które przeznaczone są do spożycia, a najczęściej substancje tę można spotkać w konfiturach, dżemach, czy też marmoladach. Można także znaleźć go w niektórych galaretkach. Jest on także jednym ze składników mleka w proszku, czy też mleka zagęszczonego, ale również wykorzystywany jest przy produkcji owoców zamykanych w puszczach. Przede wszystkim jednak stosowany jest w produkcji serów białych, żółtych, twarogowych, jak i w serach dojrzewających. Preparaty zawierające tą substancję powodują, że wapń jest szybciej wchłaniany do organizmu, co doskonale wpływa na rozwój kości oraz stawów. Zalecany jest dla osób, które stosują nieodpowiednią dietę i cierpią na brak wapnia w organizmie. 

Wapń ma bardzo duże znaczenia dla sportowców, ponieważ wzmacnia ich mięśnie oraz kości co gwarantuje im lepszą kondycję. Wchłanianie wapnia przede wszystkim zależy od zawartości witaminy D w organizmie, jak i fosforu, dlatego ważne jest, aby dodatkowo przy spożywaniu chlorku wapnia zadbać o odpowiednią dietę, która będzie zawierała potrzebne nam witaminy.